Search

„Skyr“ dorazil do Česka!

Opravdu patříte mezi ty, kteří „Skyr“ – úžasnou a zdravou novinku ještě na našem trhu nezaregistrovali? Je to vůbec možné, že by vám tato lahodná dobrota dosud unikla?

A co se tedy vlastně skrývá za jménem „Skyr“? „Skyr“ je tradiční nízkotučný kysaný mléčný výrobek jehož domovem je Island. Výbornou zprávou určitě je, že obsahuje pod 1 % tuku, často jen 0,1 nebo 0,2 %. Předností „Skyru“ je i jeho krémová a hustá konzistence, podobná naší zakysané smetaně, nebo řeckému jogurtu.

Kombinace nízkého obsahu tuku a zároveň vysokého obsahu bílkovin a navíc příjemné konzistence, způsobila, že si „Skyr“ stále častěji razí cestu za hranice své domoviny. Tradiční islandský „Skyr“ si našel již cestu i k nám, neboť se nedávno objevil i na českém trhu. Přesto si jej už mnoho českých zákazníků stačilo oblíbit. „Skyr“ si nyní můžete již koupit a vychutnat jak v poctivé a čisté přírodní variantě s lehce nakyslou chutí, nebo ochucený například různým ovocem, vanilkou, nebo třeba i čokoládou.

Můžeme si z něj připravit báječný desert nebo zdravou snídani i sami a to přidáním čerstvého i mraženého ovoce, lněných, nebo chia semínek, různých druhů ořechů, ovesných nebo špaldových  vloček a dalších dobrot.

Na „Skyru“ si však nepochutnáte pouze při zdravé snídani, lehké svačině, nebo pokaždé, když máme na něco dobrého zkrátka chuť. Islandský „Skyr“ má totiž mnohem širší využití. Můžeme ho použít v i teplé kuchyni, a to jak na vaření a pečení, ale „Skyr“ můžete přidávat třeba do zdravých pomazánek, nebo z něj lze také připravit fantastickou zálivku na svěží zeleninový i ovocný salát.

A jak se „Skyr“ vlastně vyrábí? „Skyr“ se šetrně připravuje z odstředěného mléka, do kterého se přidají živé kultury se syřidlem. Výrobek pak prochází dvojí fermentací a na závěr musí u „Skyru“ dojít k odloučení tekutiny, právě z toho důvodu, aby byl „Skyr“ hustý a krémový. Tradičně se takto „Skyr“ vyráběl vykapáním v plátěném pytlíku, nyní se již tekutina separuje průmyslově. Tímto postupem se docílí té správně konzistence, chuti a vysokého obsahu bílkovin.

Tedy všech výborných vlastností, pro které „Skyr“ milují konzumenti daleko za hranicemi Islandu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup