Search

Sami sobě sommelierem aneb samoobslužný vinný sklep

Snad každý Čech, Moravan a Slezan navštívil alespoň jednou v životě vinný sklep. A jestli ne, jistě někdy v budoucnu navštíví. K návštěvě tohoto bohulibého místa neodmyslitelně patří ochutnávka produktů v něm se nacházejících. Pokud zrovna nejste majitelkou či majitelem sklepa a vína v něm, potřebujete někoho, kdo vám víno nabídne, naleje a seznámí vás s jeho původem a vlastnostmi. Zejména s barvou vůní a chutí. Ruku na srdce, určitě jsme každý při takové ochutnávce minimálně jednou nabyli dojmu, že vidíme, cítíme a chutnáme něco jiného, než o čem zasvěceně a hlavně sugestivně hovoří sommelier nebo vinař (při vší úctě k nim).  Ve sklepení jednoho z mikulovských hotelů je tomu jinak. Místní vám jistě poradí, ve kterém. Zde záleží jen na vás, jaké víno a kolik ochutnáte a co o něm z hlediska třech z pěti základních smyslů soudíte.
Uskladněné lahve vína
Po zaplacení příslušného vstupného dle délky pobytu jste odvedeni do zrekonstruovaného příjemného podzemního prostoru, kde jste ponecháni naprosto bez dozoru „vlastnímu osudu“. K dispozici máte více než šedesát vzorků vína, v drtivé převaze bílého, původem od tamních regionálních vinařů.  Pokud by vás některý zaujal natolik, že ho budete „ochutnávat“ až po dno lahve, oznámíte to „nahoře“ a bude vám otevřena lahev další. Tuto situaci bych ovšem předpokládal především v teoretické rovině, neboť smyslem ochutnávky je absolvovat více vzorků vín, porovnat a posléze případně zakoupit. Proto je samozřejmě lepší „rozložit si síly“ abychom se neochudili o vše, co nám může zachutnat.
Pro orientaci je každý vzorek opatřen očíslovanou ceduličkou, na které se dočtete jeho původce, tedy vinařství, odrůdu nebo v případě cuvée (kupáže) odrůdy, které obsahuje, zařazení dle obsahu zbytkového cukru (zemské, jakostní nebo přívlastkové, včetně druhu přívlastku), vinařskou oblast, podoblast, obec, viniční trať, zbytkový cukr slovně (např.: suché) i v gramech na litr, obsah kyselin v gramech na litr, obsah alkoholu v procentech, bezcukerný extrakt v gramech na litr a číslo šarže. Tento „rodný list“ ještě doplňuje stručná charakteristika, pokud by někomu přece jen sommelier chyběl…
Panorama Mikulova
Pro koupěchtivé je uvedena i cena za lahev.
Hodláte-li v Mikulově strávit například víkend, zpříjemněte si ho pěkným, jak říkají moravští vinaři, tamním vínem v samoobslužném sklepě. Určitě neuděláte chybu.   


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup